Kwaliteit & Besparing

13 mei 2016
s5

Bij het op maat maken van Rokade V6 worden in overleg met de zorginstelling verschillende parameters ingesteld. Zo kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat dienstblokken niet langer mogen zijn dan 5 diensten en dat er geen losse diensten mogen worden ingepland. Hiermee wordt niet alleen tegemoet gekomen aan de medewerkers, die een ‘prettiger’ rooster krijgen, maar ook aan de vereisten van gezond roosteren. Op lange termijn plukken zowel de zorginstelling als de medewerkers hier de vruchten van.

Met de gewenste instellingen kan er vervolgens door middel van de unieke berekeningsmodule de optimale planning worden berekend. Een optimale planning die voldoet aan alle eisen en wensen van de instelling én de medewerkers levert een kwalitatief goede planning op. De juiste mensen op het juiste tijdstip op de juiste plek.


Handige managementoverzichten

Houdt uw kwaliteitsverbetering, besparingen en diverse andere overzichten handig bij met deze ingebouwde tools

overzicht




Tijdbesparing
Bij veel zorginstellingen zijn de planners tevens zorgverleners. Door de automatische planningfunctie bespaart een planner veel tijd, zodat deze medewerker meer tijd heeft om te besteden aan de belangrijkste taak: het verlenen van zorg. Naast de snelle berekening van de planning is Rokade V6 van diverse functies voorzien die het leven van een planner makkelijker maken en de planner tijd besparen. Zoals het beschikbaarheidsoverzicht per dag en dienst, zodat men bij ziekte van een medewerker in één oogopslag kan zien welke collega deze dienst zou kunnen overnemen.

Per Periode

Losse diensten

Conflicten

Oproep uren

Handmatig

74

49

160

Rokade V6

0

0

0


Kostenbesparing
Tijd is geld. De genoemde tijdsbesparing levert dan ook automatisch tevens een kostenbesparing op. Daarnaast wordt er door het optimaal plannen volledig gebruik gemaakt van de beschikbare bezetting op de afdelingen. Veel instellingen maken noodgedwongen gebruik van oproep- of uitzendkrachten. Met Rokade V6 zullen oproep- of uitzendkrachten slechts in noodgevallen of bij structurele onderbezetting moeten worden ingeschakeld. Dit is een grote kostenbesparing voor veel ondernemingen.

Daarnaast wordt er bij het berekenen van de optimale planning rekening gehouden met uurtarieven van medewerkers bij het inplannen van dure ORT-diensten. Simpel gezegd, als er twee medewerkers zijn met dezelfde functie en dezelfde beschikbaarheid, zal de medewerker met het lagere uurtarief worden ingepland op de dure ORT-diensten (bijvoorbeeld weekend- en nachtdiensten). Dit geldt ook voor eventueel ingeschakelde uitzendkrachten, die vaak een (veel) hoger uurtarief hebben dan de vaste medewerkers. Uiteraard gebeurt dit alles binnen de grenzen van de algemene en individuele planningseisen, zoals ingegeven door de zorginstelling. Door deze wijze van planningberekening kunnen per afdeling (!) ook vele duizenden euro’s per jaar worden bespaard.

Verder is het door de duidelijke bezettingsoverzichten direct zichtbaar als er overbezetting is ingepland op ORT-diensten. Eventuele overbezetting wordt dus ingepland op de diensten waar géén ORT van toepassing is. Een hele eenvoudige maar uiterst effectieve manier van kostenbeparen.